Ta også en tur innom vår Facebookside! Her finner du løpende informasjon om hva vi holder på med i Amnesty Blindern. Trykk her, meld deg inn, og få invitasjon til foredrag, filmvisninger og sosiale arrangementer i regi av oss.

Saturday, October 15, 2011

Kveldsseminar mandag: Beslan - 7 år etter

I september 2004 ble den lille byen Beslan i den nordkaukasiske delrepublikken Nord-Ossetia rammet av tragedie. Seperatister tok kontroll over barneskole nr. 1 og holdt barn og lærere som gisler i 3 dager. Gisseldramaet var over etter omfattende skuddveksling mellom terroristene og russiske sikkerhetstyrker. 333 menesker ble drept, hvorav 186 barn.

Terroristenes krav i gisselaksjonen gjaldt ikke bare Nord-Ossetia, men hele Nord...-Kaukasus. De ønsket tilbaketrekking av russiske tropper fra Tsjetsjenia, og at tsjetsjenske krigere arrestert i naborepublikken Ingusjetia skulle frigis. Sjamil Basajev, som tok på seg ansvaret for gisseldramaet, var drevet av et ønske om å innføre et muslimsk emirat i Kaukasus.

Basajev ble drept av russiske styrker i Ingusjetia 2 år senere. Kampen for emiratet har fortsatt. Det samme har terroren. I mars 2010 og januar 2011 ble den russiske hovedstaden Moskva rammet av terrorangrep mot byens metro og mot flyplassen Domodedovo. På begge sider lever mennesker i frykt.

Amnestys Russlandsgruppe inviterer vi til kveldseminar om livet i Beslan og om Nord-Kaukasus. Erika Fatland vil fortelle om livet i Beslan 7 år etter tragedien. Julie Wilhelmsen vil fortelle om menneskerettighetssituasjonen i Nord-Kaukasus, og hvorfor en liten by i Nord-Ossetia blir gjenstand for en slik aksjon. Hvordan kan vi se hendelsene i Beslan i lys av menneskerettighetsproblemer i Nord-Kaukasus og i Russland generelt? Har Norge og verdenssamfunnet glemt konfliktene i Nord-Kaukasus?

Mandag 17. oktober, Auditorium 3, Eilert Sundts hus (SV-fakultet), klokken 18.00. Velkommen!

No comments: