Ta også en tur innom vår Facebookside! Her finner du løpende informasjon om hva vi holder på med i Amnesty Blindern. Trykk her, meld deg inn, og få invitasjon til foredrag, filmvisninger og sosiale arrangementer i regi av oss.

Thursday, February 17, 2011

Midtøsten- og Asiagruppa viser filmen "Offside"

I forbindelse med Studentparlamentets Internasjonale uke, skal Amnesty Blinderns Midtøsten- og Asiagruppe vise den iranske spillefilmen "Offside", med innledning av Mahmood Amiry-Moghaddam, leder av Iran Human Rights.

Spillefilmen, av Jafar Panahi, følger en gruppe iranske jenter som prøver å komme seg inn på en fotballkamp i Iran, noe som er strengt forbudt ettersom kvinner forbys innpass på sportsarenaer i landet. "Offside" belyser flere kritikkverdige sider ved det iranske styresettet, og setter et viktig fokus på spesielt kvinners (manglende) rettigheter. Da den kom ut i 2006 ble den mottatt svært godt blant filmkritikere, og ble belønnet med flere anerkjente internasjonale priser, samt Amnestys filmpris samme år.
Jafar Panahi, som har laget flere regimekritiske filmer, ble derimot fengslet i desember 2010 for "propaganda". Dommen lød på 6 år i fengsel, i tillegg til en bannlysning i 20 år fra å forlate landet, lage filmer og gi intervjuer. Regissøren kan idag derfor sies å være et symbol på landets manglende ytringsfrihet og et folk som nekter å finne seg i et hensynsløst regime, og er et forbilde for menneskerettighetsaktivister verden over.

Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights (
www.iranhr.net) og en profilert iransk menneskerettighetsaktivist, vil som sagt holde en innledning om kvinners menneskerettighetssituasjon i forkant av filmen.

Det vil bli servert filmsnacks og brus, og vi håper på å se deg der!



Les mer om Internasjonal Uke, "Offside", Amiry-Moghaddam og Jafar Panahi her:
www.studentparlamentet.uio.no/nyheter/2011/internasjonal-uke.html
www.imdb.com/title/tt0499537
www.opendemocracy.net/arts-Film/offside_3620.jsp
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3545576.ece





1 comment:

Anonymous said...

Når skjer dette???