Ta også en tur innom vår Facebookside! Her finner du løpende informasjon om hva vi holder på med i Amnesty Blindern. Trykk her, meld deg inn, og få invitasjon til foredrag, filmvisninger og sosiale arrangementer i regi av oss.

Wednesday, November 3, 2010

Seminar: Nobels fredspris og menneskerettighetssituasjonen i Kina

Kina har de siste årene gjennomgått en økonomisk velstandsøkning som verden sjelden har sett maken til. Samtidig blir kinesiske opposisjonelle fortsatt utsatt for fysisk vold og forfølgelse av sentralmyndighetene. Årets Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo har mottatt prisen for sin kamp for fremmelse av grunnleggende menneskerettigheter i Kina, noe som har blitt kritisert fra flere hold. Helge Lurås har kritisert tildelingen ved å argumentere for at det er et partisk innlegg i en pågående kamp om dominans, politiske spilleregler og verdier. Amnesty International har på sin side gått ut med støtte til tildelingen og mener det er nødvendig med økt fokus på menneskerettigheter i Kina.

Hvordan er den faktiske menneskerettighetsituasjonen i Kina? Er det slik at  kinesere flest ikke er opptatt av menneskerettigheter? Er konseptet om menneskerettighetenes universelle egenskap forbeholdt vestlige samfunn? Setter anerkjennelsen av Liu Xiaobos arbeid et nødvendig lys på kinesiske menneskerettigheter eller er det et tegn på vestlig arroganse?


Kom på seminar med Amnesty Blinderns Midtøsten- og Asiagruppe, og få svar på disse og andre spørsmål!

Paneldeltagere:
Gerhald Folkvord, politisk rådgiver ved Amnesty International Norge.
Helge Lurås, rådgiver ved NUPI 

Tid og sted
Mandag 08.11.10, klokken 1215 – 1400.
Eilert Sundts Hus, Aud. 3.
Samfunnsvitenskapelig Fakultet, Universitetet i Oslo



No comments: