Ta også en tur innom vår Facebookside! Her finner du løpende informasjon om hva vi holder på med i Amnesty Blindern. Trykk her, meld deg inn, og få invitasjon til foredrag, filmvisninger og sosiale arrangementer i regi av oss.

Saturday, October 25, 2008

Link til artikkel i Universitas og VG i forbindelse med dødsstraffuka

Fredag 10. oktober hadde vi aksjon på Fredrikkeplassen, Blindern i forbindelse med Den Internasjonale Dødsstraffdagen og starten på Dødsstraffuka i Oslo fra 10 til 17 Oktober. Vi er veldige fornøyde med at vi fikk publisitet i Universitas i forbindelse med aksjonen. Link til artikkelen finner du her: http://universitas.no/kultur/52325/.

Tema for dødsstraffuka var USA og dødsstraff i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Målet var å samle underskrifter mot dødsstraff som skal videresendes de to presidentkandiatene, samt informere om hvordan forholdene er på den andre siden av "dammen" når det gjelder dødsstraff. Underskriftskampanjen i Oslo gikk strålende! Vi nådde målet allerede tidlig i uka - noe vi syntes var fantastisk!! Gjennom hele uka hadde vi med oss kjendiser som holdt appeller, vi hadde akademiske foredrag og debatter, og vi arrangerte filmkveld på Chateau Neuf. I tillegg kan vi trekke fram møtet vi arrangerte på Blindern med to tidligere dødsdømte fra USA og Iran. Møtet fikk også omtale i media. Sjekk artikkel angående møtet i VG. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=538384

Selv om vi i mange sammenhenger har mye tilfelles med USA, og mer enn gjerne tar imot kulturelle impulser, så vil vi fram at vi ikke deler deres syn på alt. Dødsstraff er noe vi tar avstand fra og ikke godkjenner som straffemetode. Vi støtter ikke USA når det gjelder dette, og vil at de skal vite dette. Vite det godt!

Når det gjelder hvordan presidentkandidatene stiller seg til dødsstraff, så har McCain støttet både utvidelse av dødsstraff samt begrensninger for klageadgang for de som er dømt til dødsstraff. Obama støtter bruken av dødsstraff for enkelte forbrytelser. Han har tidligere foreslått flere endringer på systemet for å forhindre at uskyldige blir dømt til dødsstraff. Vi heier derfor på presidentkandiat Obama og håper på endring. Riktignok endring i form av total avskaffelse. Kun det beste er godt nok. Men det er positivt å se at det går i positiv retning i USA. Alikevel har begge presidentkandidatene gått inn i valgkampen som tilhengere av dødsstraff som en del av amerikanske straffesystemet. Dette gjør de med den viten om at det er politisk selvmord dersom de går inn for avskaffelse av dødsstraff, med den enkle begrunnelse at det fortsatt er et stort flertall blant den amerikanske befolkningen som er for bruken av dødsstraff. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/presidentvalg-2008/artikkel.php?artid=538486

Er dødsstraff et emne du er spesielt interessert i, eller ønsker å vite mer om? Da er du mer enn gjerne velkommen i Dødsstraffgruppa, som er en av undergruppene i Amnesty Blindern. Kontaktinformasjon til gruppeansvarlig for dødsstraffgruppa, Christine Brown Vollan, eller kontaktinformasjon til de andre gruppene finner du øverst på høyre side.

Anette Helleborg, PR-ansvarlig

No comments: